EMDR psihoterapijski pristup

EMDR, Desenzibilizacija i Reelaboracija uz pomoć pokreta očiju, ili Terapija reprocesiranja, je psihoterapijski metod koji se koristi u tretmanu emotivnih problema uzrokavanih traumatskim iskustvima kao što su ratna iskustva, prirodne nepogode, agresivni napadi, kao i uznemirujući dogadjaji doživljeni u detinjstvu, stresogeni dogadjaji u odraslom dobu.

EMDR je prepoznat od strane Svetske zdravstvene organizacije (2013) kao efikasna terapija za odrasle, decu i adolescente koji su doživeli traumatske događaje. Takođe, ima najvišu preporuku za decu i adolescente sa PTSP-om od Međunarodnog društva za traumatski stres (ISTSS, 2018).

Što se tiče dece i adolescenata, veoma je uobičajeno da deca i adolescenti osećaju nelagodu nakon traume. U većini slučajeva simptomi se poboljšavaju u roku od nekoliko nedelja. Nažalost, mali procenat će nastaviti da razvija simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) kao i druge simptome poput anksioznosti ili očaja.

PTSP je uzrokovan nemogućnošću obrade traumatičnog događaja prirodno, često kada traumatični događaj izgleda posebno preplavljujuće, šokantno ili uznemirujuće. Indikacija da vaše dete ili tinejdžer možda ima poteškoće sa simptomima traume nakon traumatičnog događaja može uključivati invazije (epizode 'sećanja' na originalni događaj), flešbekove (gde dete ili adolescent mogu da se ponašaju kao da ponovo proživljavaju originalni događaj) ili izbegavanje podsećanja na događaj zajedno sa promenama u ponašanju ili emocijama. Za neke mlade ljude, terapija može biti korisna.


EMDR se može koristiti kod dece za različite probleme i traume, uključujući:

 

>> Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP): EMDR je posebno efikasan za tretiranje simptoma PTSP-a kod dece i adolescenata koji su doživeli traumatične događaje poput zlostavljanja, nasilja, nesreća ili gubitka voljene osobe. 

>> Anksiozni poremećaji: EMDR se može koristiti za tretiranje anksioznih poremećaja kod dece, uključujući generalizovani anksiozni poremećaj, panični poremećaj i fobije. 

>> Depresija: Kod dece koja su doživela traumatične događaje, EMDR može pomoći u smanjenju simptoma depresije, kao što su tuga, osećaj bespomoćnosti i gubitak interesovanja za aktivnosti. 

>> Problemi u ponašanju: EMDR može pomoći deci da prevaziđu problematično ponašanje koje proističe iz traume, kao što su agresivnost, impulsivnost ili povlačenje. 

>> Problemi u vezanosti i odnosima: Deca koja su doživela traume često mogu imati poteškoće u formiranju zdravih odnosa i pravilnoj vezanosti. EMDR može pomoći u olakšavanju tih problema. 

U suštini, EMDR se može koristiti kod dece za tretiranje različitih emocionalnih i psiholoških problema koji su posledica traume ili stresnih događaja.